Kort oppsummert

  • 45 år gamle Håkon Langmo begynte med trening etter at han ble fortalt av fastlegen sin at han måtte endre livsstil.

  • Langmo har blitt en del av den økende trenden for løping, kjent som "Harstad-bølgen".

  • Han har også tatt av 25 kilo siden januar i fjor, noe som har gitt ham en lettere og bedre hverdag.

  • Langmo håper at hans historie kan inspirere andre til å begynne med trening og delta i lokale løp.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

Onsdag formiddag sto 47 kvinner og menn samlet i Kasfjord. 45-åringen Håkon Langmo er den ene, klar til start i «Vårsleppet» iført den lett gjenkjennelige oransje drakten til Team 6847. Det er bare ett år siden han snørte på seg løpeskoene for å delta i konkurranse første gang.

Nå er han en del av det miljøet selv omtaler som Harstadbølgen. Interessen både for løping som trening og konkurranseform er stor. For Langmo var det i årrekker utenkelig at han skulle ta del i noe slikt.

Tøft og konkret mål

– Sju-åtte år tilbake i tid hadde jeg en innstilling om at jeg aldri skulle jogge. Aldri! Der var jeg, sier Langmo.

Et besøk hos fastlegen endret det meste. Vintertid i fjor, han mener det må ha vært rett etter årsskiftet, ble det en alvorsprat om kropp, helse og fremtiden.

– Jeg måtte endre livsstilen, og var villig til å gjøre alt for å komme i bedre form og få en bedre helse til å takle hverdagen. Da kom forslaget på bordet. Jeg skulle delta på halvmaraton i Harstad Summits Trail Marathon. Altså, det var ikke legen som dro det fram. Det var noe jeg selv tenkte kunne være et mål.

Fra å kunngjøre at jogging aldri kom til å skje, skulle Langmo altså gjennomføre 21.097,5 meter snaut ni måneder senere. Start ved Rådhuset i Harstad via Middagsfjellet, Vardheia, Heia, Svartsdalsåsen og Novkollen tilbake til sentrum.

– Jeg trengte noe å strekke meg etter, noe konkret å jobbe mot. Derfor så jeg litt på Summiten, jeg hadde hørt om den, og tenkte som så: I verste fall kunne jeg gå. Jeg ville rekke tilbake til mål før arrangementet var over, sier Langmo og ler i skjegget.

VÅRSLEPPET: Løpsleder Trond Arne Liavik (t.v.) forklarer de ulike løypelengdene. Håkon Langmo valgte den lengste – halvmaraton. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

Fra aktiv ungdom til inaktiv voksen

I barn og ungdomsårene var Langmo alpinist med Sollifjellet Alpinsenter som hjemmebane. Tidlig konkurrerte han mot Olav Råstad, som ble landslagsutøver og deltok i junior-VM, og Håkon måtte tåle andreplasser i barneklassene. Etter hvert var han en del av ei solid ungdomsgruppe under Steinar Iversens ledelse. Ungdommene hevdet seg i landsdelen, og reiste blant annet for å konkurrere nasjonalt på Oppdal og var på leirer i de østerrikske alpene. Rundt 18-årsalderen ble konkurranseskiene lagt bort.

– Siden har jeg ikke gjort noe som helst idrettslig, egentlig, bortsett fra å gå i marka og sykle litt, men ingenting seriøst.

Godt over 20 år senere ble det seriøst, om enn i en annen form som mosjonist. Etter legetimen og alvorspraten om helsa, startet treningen for å kunne gjennomføre halvmaraton. Langmo meldte seg inn på treningssenter, og engasjerte personlig trener, som ble informert om målet med treningen. De la et løp med styrketrening tilpasset løpingen.

På veien mot målet oppdaget han ved en tilfeldighet noe som kalles Harstadkarusellen, en serie med løp på vår og høst i regi av bedriftsidretten.

– Jeg ble med. Deretter oppdaget jeg intervalltreningene på Stangnes i regi av Team 6847, et lavterskeltilbud. Der kom jeg inn i et positivt miljø hvor alle tas godt imot og er like velkommen, uansett nivå. Da ble det lett å være med videre.

Langmo stilte i 12 av karuselløpene i fjor. Det var 14 totalt.

ETT ÅR SIDEN: Her er Håkon Langmo i sitt andre løp i fjorårets karusell da han løp Kilamyra-Brannhågen. Foto: John Henry Storhaug

Mestringsfølelse

I september fullførte han Harstad Summits Trail Marathon. Langmo kom i mål på fire timer og åtte minutter, som sistemann av de 107 på distansen. For Langmo var det en seier. Han hadde vunnet over seg selv.

– Underveis var jeg gjennom hele følelsesregisteret, og du verden for en mestringsfølelse til slutt.

– Fremgangen har vært stor. Jeg brukte halvannen time første gang jeg løp 10 kilometer. Nå klarer jeg det på under timen. Ting skjer. Tiden andre løper på er ikke så viktig. Jeg konkurrerer med meg selv.

I år står både Harstadkarusellen, Harstad Summits, halvmaraton under Midnight Sun Marathon i Tromsø, stafett i Lofoten og mila i Hadsel på programmet. Langmo er en del av løpsbølgen.

– Om det er 40-årskrisa? Jeg har aldri tenkt slik selv, men det kan kanskje er det rett å si. Det ene har tatt det andre, og løping er ikke den verste interessen du kan ha, sier han lattermildt.

LETTERE: Håkon Langmo på vei fra Kasfjord til Molvik i Kvæfjord før retur tilbake. Med 25 kilo mindre å bære på, er formen og den generelle helsa langt bedre enn den var ved legebesøket for cirka 15 måneder siden. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

Lettere hverdag

Fra januar i fjor og fram til nå har Langmo gått ned 25 kilo i vekt.

– Jeg er fortsatt stor, men merker at alt blir mye lettere og formen blir stadig bedre. Også i jobben som rørlegger kommer vektreduksjonen godt med. Det er ingen tvil om at hverdagen min er langt bedre enn tidlig på vinteren i fjor.

I Kasfjord i midtuka var det valgfrie distanser. Den korteste 5 kilometer. Langmo var blant de 17 som valgte den lengste, halvmaraton. Han løp på 2.07,37 i sin første halvmaraton på asfalt. Planen ble fulgt til punkt og prikke på den kilometertiden som var tenkt. Og nå venter første løp i Harstadkarusellen 6. mai.

– Det satt langt inne da jeg meldte meg på i fjor, det virket skummelt siden jeg aldri har vært med på lignende før. Men slik var det ikke, og du kan jo delta uten tid, om så gå hele veien. Karusellen er for alle, sier Langmo og håper flere følger hans eksempel i år.

Stor påmelding

Tirsdag innledes sesongen med første løp i Harstadkarusellen, og tradisjon tro er Harstadåsen rundt første utfordring både for mosjonister og aktive utøvere.

Karuselleder Kjell Søreide melder om formidabel påmelding.

– En uke før første løp hadde vi 208 forhåndspåmeldte. På samme tid i fjor var det 95 påmeldte, og da ble det til sammen 228 deltakere, sier Søreide.

Rekorden er fra 2019 da til sammen 260 fullførte løp. Etter en virtuell utgave under pandemien, har deltakerantallet begynte å vokse mot tidligere høyder.